Kalljästa vallmobröd som jäser över natten
1/2 pkt jäst
4 dl mjölk
2 tsk salt
2 msk rapsolja
2 msk honung
10 dl vetemjöl
Vita vallmofrön och blå vallmofrön till garnering
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, honung och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
2. Ställ in bunken i kylskåpet och låt jäsa över natten
3. Knåda igenom degen och forma den till två släta bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut degen till två rundlar, ca 2 cm tjocka.
4. Dela varje rundel i åtta tårtbitar. Låt degen jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.
4. Pensla degen med vatten. Strö över vita vallmofrön och blå vallmofrön på varannan bit.
5. Grädda brödet mitt i ugnen i 15–18 min. Låt det svalna på plåten.